Zima se počasi poslavlja

 

Zima se počasi poslavlja in motoristi že nestrpno pričakujemo lepe, tople dneve, da bomo lahko iz zimskega spanja zbudili svoje dvokolesnike. Čez zimo vsi nekoliko izgubimo občutek za vožnjo, ravnotežje in hitro ocenjevanje prave linije ovinka, zato si je potrebno vzeti dan, dva za ponovno “uvajanje” na motorju. Inštruktorji priporočajo kakšno uro vaj na poligonu za ravnotežje, slalom, izogibanje oviram brez ali z zaviranjem.

Tudi vozniki osebnih vozil čez zimo pozabijo na motoriste in jih zaradi tega lahko na začetku motoristične sezone hitreje spregledajo, zato moramo biti mi motoristi še bolj pozorni na druge. Poleg voznikov osebnih vozil moramo paziti na pesek, ki je še ostal na cestišču od zime. Hladne noči poskrbijo tudi za hladen asfalt, kar je lahko zelo nevarno, saj se guma ne ogreje in ne drži kot v vročih poletnih dneh.

Statistično je največ prometnih nesreč v začetku motoristične sezone, zaradi različnih dejavnikov. Zato pričnite novo sezono počasi in strpno, kljub temu, da vas kdo prepozno vidi, opozorite voznike nase na različne načine, z zvočnim signalom, opremite se z vidnimi oblačili, čelado ali z brezrokavnikom v fluorescentno rumeni barvi, imejte prižgane luči ali na motor dodajte kakšno nalepko žive barve, na primer številko svojega idola ;-).

You may also like

Leave a Reply