Ravni ovinki.

X

Vsi smo udeleženci v prometu na takšen in drugačen način. In vsi smo primorani sobivati z ostalimi udeleženci v prometu. Kar nekako se ponavlja beseda promet. Saj se tudi mi ponavljamo. Ne počnemo vsak dan nekaj drugega, ko smo v vlogi udeleženca v prometu. Spet promet. 

Pa bodimo vozniki. To je tisti človek, ki ima v rokah in v nogah cel svet. Kje je pa glava? To bomo pa šele ugotavljali. Saj ne, da bi iskali glavo, čeprav je to nekako postalo praksa. Če se držimo naslova, bomo postavili vprašanje, kako je ovinek raven oziroma ali je ravnina ovinek. Je, za nekatere. In ti nekateri imajo roke in noge. Spet nekaj manjka? 

Torej, ovinek. Ali pa dva. Ker več jih ni še nihče naštel. Zakaj bi bil ovinek raven? Kaj ima to sploh vezo z bilo čim? Ima vezo. Vezo z vsemi nami na tistem traku iz nafte porojenem. Na začetku je stavek, da smo vsi udeleženci v prometu. In, če se osredotočimo na motorizirane udeležence, lahko rečemo, da smo vozniki motornih koles, osebnih avtomobilov, tovornih vozil, … Ne bomo ravnali ovinke s kolesom, rolko ali letečo preprogo, temveč samo s tem, kar ima pedal ali ročico za plin. Po domače, udeleženci z motorji in z avti. 

Kaj je sedaj s temi ravnimi ovinki? Če vsi vemo, da so ovinki neke krivine, potem je to kr neki in ovinki niso ravni. So ravni in so ravni za določen del teh udeležencev. Kolikšen je ta del, je odvisno od dneva, od lune, od postavitve jablan pri sosedu in tako naprej. Ni nekega pravila niti neke matematične enačbe. Več ali manj smo pri ravnanju ovinkov prepuščeni miselnim procesom rok in nog nekega udeleženca. Nisem napisal gibanju rok ali nog, temveč miselnim procesom teh okončin. Zakaj, bom razložil v nadaljevanju. 

Ovinek. Cesta. Udeleženec. Stran. Odnos. Nametano in nepovezano? Zanalašč in z razlogom. Kajti, kot udeleženci imamo neke pravice, vendar tudi veliko dolžnosti in odgovornosti. Kot udeleženec smo lahko na cesti. Lahko se vozimo. Vendar, obstajajo pravila igre, ki določajo našo vožnjo. In ta pravila pravijo, da je naše samo na enem delu ceste oziroma skoraj vse pod določenimi pogoji. Če se držimo samo tistega, da smo lahko na enem delu ceste, potem nam je vsem jasno, da je tisti del na desni strani ceste. In vemo, da je levi del za vozila iz nasprotne smeri. Logično in premišljeno, saj tako ne more prihajati do neljubih situacij, srečanj in preoblikovanj pločevine. Kaj ima to veze z ravnimi ovinki? Saj je ja vse skupaj logično in jasno. Peljemo po desni in je mir. Blažen mir. 

In, ko smo celi blaženi, nas preseneti nekdo, ki si je vzel naš del ceste. Ni vzel cesto in jo odnesel, samo nekako se nahaja tam, kjer se mi nahajamo. Na naši strani je. In to v ovinku, kjer je že tako veliko dela z obračanjem volana ali pa približevanjem ušesa asfaltu. In potem še ta nekdo nam nasproti po našem delu ceste. Zakaj je tukaj? Saj ima svoj del ceste in to iste širine, kot je naš. Prva misel je, da je zavojevalec in s svojimi krvoločnimi kolesi gazi po naši ljubi cestici. Nič tako dramatičnega ni. Je pač voznik, ki je poravnal ovinek. Evo ga, raven ovinek. In, kot opažate, to sploh ni tako redko ali čudno. Ne, kar pogosto se to dogaja. In to ne glede na vrsto vozila. Še posebej radi ravnajo leve ovinke. Kot bi želeli svetu povedati, da leve zaničujejo, jih ne marajo in jih nočejo. Čeprav menda obstaja nekaj držav s kontra problemom. Ampak, mi se bomo držali naših in ne vaših. 

Nekako smo ugotovili, kaj je s temi ravnimi ovinki. Niso ovinki krivi oziroma so še vedno krivine. Samo nekdo jih vztrajno ravna, jim jemlje čar, jih pohablja in jim ne dovoljuje priti do izraza. Ni problema, bi rekli. Se bomo prilagodili. Komu se bomo prilagodili? Tistim, ki ravnajo krivine? Zakaj se ne bi raje oni prilagodili ovinkom in nam nehali krasti zemljo. Ni to samo neka zemljo lastniška fora, temveč je nekaj več. Kaj je več od lastnine? Življenje, seveda. Ker s tem poseganjem v naš prostor, v naš del ceste, nas nasproti vozeči ogrožajo. To pa ni tako lepo, če se zbudimo na urgenci in ugotavljamo, če so sestre spodaj brez. To je po eni strani še dobro. Ker nekateri se zbudijo s tistimi krilatimi bitji. 

Zakaj se to dogaja? Ravnanje ovinkov. Zakaj mora do tega prihajati? Je kriva cesta, je krivo vozilo ali so krive zvezde v napačnem zaporedju ali kako že gre pri teti s kristalno kroglo? Po moje je vse zaradi miselnih procesov v rokah in nogah. Ker v glavi, če sploh je, ni nobenih procesov ali karkoli premikajočega. Torej, glave ni. Ali pa vsaj ne deluje. Ampak, mislim, da je s to glavo krivo to, da imajo takšni vozniki BMK odnos oziroma jim je vseeno za vse in za vsakogar, kar nekako postavi pod vprašaj prej zapisano, da glave ni ali da ne deluje. Ker, pri BMK odnosu glava je in se je sama tako odločila. Po drugi strani pa imamo ostale, ki nimajo BMK odnosa, vendar nimajo tudi nečesa drugega. Znanja nimajo. So na cesti, so v prometu in nimajo znanja. Čeprav so naredili izpit in jim je nekdo čestital za pokazano znanje, oni nimajo znanja. Kako pa to zgleda? Enostavno. Gredo na cesto in nimajo dovolj znanja, da bi vozili samo po svojem delu ceste, kar potem vidimo, kot strokovno ravnanje ovinkov. Nekako bi hoteli biti boljši, hitrejši in potem s tem svojim pomanjkljivim znanjem ne zmorejo slediti prometu ali svojim sanjam po svojem delu ceste. 

Če smo bili pozorni, smo našli dve vrsti voznikov; tiste z BMK odnosom in tiste brez znanja. Kaj pa, če je tisti z BMK odnosom tudi brez znanja in tisti brez znanja z BMK odnosom? Pa smo dobili še dve vrsti voznikov. Ne glede na skupino, so vsi enako nevarni, vsi nam povzročajo sive lase, kdor jih ima in vsi po vrsti si zaslužijo prisilni počitek. Ne bom rekel, da jih je treba odstraniti, čeprav bi si marsikdo tudi to zaslužil, ampak so potrebni počitka in temeljitega reprogramiranja. Nedopustno si je jemati pravico biti na delu ceste, ki pripada nekomu drugemu. To enostavno ne gre. 

Seveda je vse to ravnanje ovinkov nekakšen nacionalni šport za nekatere in se mu ne mislijo odreči. Tudi za ceno svojega življenja ne. Tuje jih pa tako ali tako ne briga. Ker, kot vemo, so z BMK odnosom, brez znanja in kombinacijo obojega. In so nevarni. Zakaj imajo BMK odnos? Verjetno je to tako zraslo. Pač lastnost, katera ne umre brez lastnika. Potem imamo pa tiste brez znanja in lahko rečemo, da se precenijo. Precenijo svoje sposobnosti, precenijo cesto in ovinek ter tako zgledajo podobni tistim z BMK odnosom. In, ker jih ne poznamo, jih imam za iste. Saj so isti. So na naši strani in nam tisti trenutek delajo težave. In v takšnih trenutkih, ko rešujemo pločevino in v določenih primerih tudi svoje življenje, nam je čisto vseeno, kakšne barve so, kako zgledajo, koliko zaslužijo, samo, da se jih čimprej rešimo. Ampak kaj, ko je že v naslednjem ovinku drugi nebodigatreba, ki nam kali naš blaženi mir na našem delu ceste. Se jih bomo kdaj rešili? To je tako, kot bi vprašal, če bom zadel na loteriji. Je torej cesta loterija? Ja in to zelo velika. Ker nikoli ne vemo, kaj bomo dobili, ko bomo vplačali listek. V veliki večini prazen nič, vsake toliko pa kakšen manjši zadetek in mogoče nekoč glavni zadetek. V tem primeru si pa res želim biti totalni izgubar in na okrogli ničli. (B.H)