Ustrezen nagib ali pa dodatna kolesca za preprečitev poljubljanja asfalta?

X

Če začnemo na začetku, je za zavijanje z motornim kolesom potreben ustrezen nagib ali pa dodatna kolesca za preprečitev poljubljanja asfalta. Pa malo razmislimo, kako se motor prisili v nagib. Poskusimo z nagibanjem telesa prisiliti motor v nagib. Verjetno vas večina misli, nič lažjega. Pa je kdo pomislil na tisto “čudežno” silo, ki drži motor pokonci in je posledica vrtenja koles ? Seveda nihče. Snemite kolo svojega bicikla, primite ga v roke in zavrtite. Sedaj pa poskusite vrteče kolo nagniti. Ne gre ? Isto ali pa enako je pri vožnji motorja. Kdor poskuša s pomikom telesa prisiliti motor v nagib, se srečuje z eno takšno silo, katera je precej močna in trdovratna. Najbolj enostavno je pred ovinkom potisniti krmilo z eno roko in povleči z drugo v nasprotno smer ovinka. Torej pred levim ovinkom leva roka potiska in desna vleče krmilo. Zaradi spremembe stičišča kolesa s podlago se bo motor čisto enostavno in lahkotno sam nagnil v ovinek. Zaradi mene lahko še vedno visite z motorja kot opica z drevesa, vendar boste na ta način enostavno in na lahko nagnili motor v ovinek. 

Pa ta “strašna znanost” sploh ni tako spontana, kot nekateri mislijo, ker je potrebno premakniti krmilo v nasprotno smer ovinka, kar ni najbolj logično. Na poligonu vsakega vprašam (kakšnega tudi ne), v katero smer je potrebno premakniti krmilo za levi ali pa desni ovinek. Marsikdo ali pa kar večina jih ne ve, da se krmilo premakne v nasprotno smer ovinka. Torej ni to nekaj spontanega, ker ni najbolj logično, vendar pa deluje. Zopet smo pri učenju. Poleg tega pa ni samo “polaganje”, ampak je važen tudi pogled oziroma položaj glave. Gremo, kamor gledamo oziroma, kamor je “nacentrirana” glava. Te “buče” pa še vedno vidim preko sredinske črte. Verjamem, da imajo nekateri res trdo, vendar je trd tudi pleh vozila na nasprotnem pasu. Pa ne pozabiti, da mora biti glava vedno v pokončnem položaju za pravilno zaznavo okolice. Če nekomu to ni najbolj jasno, naj poskusi hoditi z nagnito glavo. 

Kaj sem do sedaj napisal ? Da voznik krmili motor in ne obratno. Torej, voznik premakne krmilo in s tem premakne motor v želeno smer. Saj mi ni potrebno verjeti na napisano besedo, ampak bi samo želel, da poskusite in potem komentirate. Poskusite enkrat z nagibom telesa prisiliti motor v nagib in drugič s pomikom krmila v nasprotno smer ovinka. 

Vsa tista drgnjenja asfalta s komolci so samo dirke in ne vožnja v javnem cestnem prometu. Če pa mislite, da ne morete drugače voziti po cesti, kot junaki z dirkališč, pa še njih vprašajte, kakšno tehniko uporabljajo za nagib motorja v ovinek.