Blagoslov motoristov za varnejšo vožnjo ali lažji sprejem na oni svet? Kdo odloča kdaj se poslovimo? Uporaba mobitela, da pokličemo boga?

X

Nekateri smo pred slabim tednom že zaključili motoristično sezono in varno parkirali svoja enosledna motorna vozila. Drugi bodo na to še počakali in izkoriščali vsako minuto lepega vremena za kakšen izlet ali še zadnji divjaški krog. Opozoriti je potrebno, da idealnih pogojev za varno, hitro vožnjo skozi ovinke že nekaj časa ni več. Hladne noči ne prinesejo nič dobrega in zaradi tega se asfalt hitro ohladi. Kljub temu, da so temperature čez dan višje, na nebu sonce brez oblačka, se asfalt ne ogreje več na pravo temperaturo. S tem imamo posledično že slabši oprijem pnevmatik s cestiščem. V jesenskem času je na cestišču tudi veliko odpadlega listja, s čimer postane ta precej mastna in zdrs je tu en dva tri. Na nekaterih kmetijskih področjih so že zmleli koruzo, jo odpeljali na posestva, a na cesti pustili veliko nesnago. Motor ima v večini primerih samo dve pnevmatike in še ti dve nimata velikih površin, ki bi se stikale z asfalta. Iz prakse vem, kaj pomeni v ovinku, če ti pride pod pnevmatiko nekaj več peska, kakšen masten madež, saj ti rit takoj odnese oz. prav čutiš kako drsi.  Jesenski čas je zelo nepredvidljiv in nevaren za neizkušene kot tudi izkušene voznike. V nekaterih primerih lahko nevarne situacije rešimo brez prask, a kjer je hitrost previsoka pač dostikrat ne. Najbolj »pametni« so tisti motoristi, ki imajo že obrabljene pnevmatike, brez profila in si misijo, saj je konec sezone in zakaj bi zamenjali za nove, saj teh nekaj 100 kilometrov bodo stare že zdržale. Takim neodgovornim voznikom, bi motorje kar zarubil.

Zadnja leta so blagoslovi motoristov zelo IN, zato se jih vedno več udeleži tega dogodka na začetku sezone, saj naj bi bili bo »obredu« nedotakljivi. Pa mislite, da so zaradi blagoslova res kaj bolj varni? Če se ne motim, se je pred leti pripetila nesreča motorista, ki je bil pred uro blagoslovljen, a žal ni prišel do doma. Vsako leto, se res da zmanjšuje število nesreč, a to ne zaradi boljše kulture voznikov. No, da ne bom preveč kritičen, se najde kakšen odstotek voznikov, ki so postali zaradi modrosti, slabe izkušnje bolj varni vozniki. Ne smemo pozabiti, da so avtomobili, motorji, avtobusi, kamioni vsako leto bolj varni in imajo več varnostnih, asistenčnih sistemov, ki preprečujejo nesreče ali pa vsaj omilijo. Sam osebno mislim, da so vozniki vsako leto slabši in manj odgovorni. Če samo pogledam okoli sebe, lahko hitro opazim, koliko voznikov med vožnjo tipka po telefonu, bere sporočila, se slika in počne še kaj bolj bizarnega. To samo nakazuje, da takemu vozniku dol visi za varnost in zdravje drugih. Nihče mi ne bo rekel, da lahko vozi enako če tipka po telefonu ali samo upravlja z vozilom, ker to ni mogoče. Takoj, ko imamo ob sebi kakšen moteč dejavnik, se možgani bolj osredotočijo na motilca in na okolico »pozabijo«. Zaradi tega, se odzivni čas drastično podaljšajo in verjetno je zadnja leta je tudi vedno več je nesreč z naleti, ker vozniki ne spremljajo prometa pred seboj in nimajo dovolj velike varnostne razdalje. Sedaj sem nekoliko zašel iz blagoslova na avtomobiliste in mobitele.

Vse je prav in lepo, da se motoristi na začetku sezone zberejo na blagoslovu in sebe, motor nastavijo mimoidočemu župniku, da jih poškropi z blaženo vodo. Ne gojim nikakršne zamere proti župnikom in udeležencem takih blagoslovov. No glede župnikov sem se zmotil, saj v sebi občutim veliko jezo, ko slišim, da je katerakoli oseba iz cerkvenih krogov soodgovorno za posilstvo otrok in žensk. To se mi zdi nesprejemljivo in bi morali taki izmečki odgovarjati za svoja dejanja, a kaj ko ima cerkev svoja sodišča, svoje zakone s čimer sami sebe ščitijo pred zunanjo roko pravice. Tem privilegijem, bi se moral Vatikan odpovedat in dopustiti, da se jih obravnava kot vse smrtnike, saj to tudi oni samo ljudje in ne bogovi.

Tokrat me precej zanaša sem ter tja in to kljub temu, da ob pisanju pijem samo vodo. Mislim, da je pri nas največji blagoslov v Mirni Peči, kjer se je letos zbralo kakšnih 15.000 motoristov. Župnik je moram blagosloviti veliko motoristov in porabiti kar nekaj blagoslovljene vode. Običajno je najprej za vse udeležene maša, nato blagoslov in na koncu kulturni program z različnimi glasbenimi nastopi, a najbolj »važno« je, da je poskrbljeno za pijačo in jedačo, saj nekateri pridejo na blagoslov samo zaradi zadnjega. Njim se gladko j…… za blagoslov, važno jim je se pokazati prijateljem, da so kupili zadnji model in da ima veliko konjev, ker ti so zelo pomembni skozi ovinke. Dostikrat se sprašujem ali ta blagoslov res obvaruje motoriste, sopotnice pred smrtjo ali je to samo žegen za lažji vstop skozi vrata na drugo stran.

Vsi upamo, da bi bilo nesreč čim manj in brez smrtnih izidov. Po drugi strani ves čas poslušam jamranje, kako slabe ceste imamo, da je za večina nesreč kriva le cesta in ne voznik, ki opravlja motor. Priznam, da država ne naredi veliko za ceste in da je marsikatera cesta v slabem stanju, a bodimo pošteni, da generalno nimamo tako slabih cest in da imamo več slabih voznikov kot pa slabih cest. Radi se primerjamo z drugimi bolj razvitimi državami, kako je tam vse lepo in super. Res je, da imajo nekateri boljše ceste, boljši asfalt, a imajo tudi bolj kulturne voznike. Pri nas tudi »visoke« kazni nič ne zaležejo oz. so običajno visoke kazni za majhne prekrške, s katerimi se polni proračun in za tiste hude prekrške, pa bolj mile. Prvo bi morali uzakonit, da kdor uporablja mobilni telefon med vožnjo plača le 20 evrov, a za nagrado se mu pripišejo še štiri kazenske pike in pol bomo videli, koliko voznikov bo še med vožnjo tipkalo sporočila ali brskalo po telefonih. V mesecu dni bo marsikateri voznik zaradi tega izgubil izpit in morda bi po tem ukrepu zamislil nad svojimi dejanji. Čudno, da se že ni kdo spomnil narediti dneva v letu za blagoslov avtomobilov in njihovih potnikov. Saj konec koncev tudi ti potrebujejo blagoslov za varno vožnjo in ne samo motoristi.

Za zaključim to nabijanje, bi želel povedati, da polagam vsem motoristom, motoristkam, voznikom takih in drugačnih vozil, da je veliko odvisno od nas samih, koliko nesreč bo, koliko jih bo šlo na oni svet. Je tudi takšni primeri, da so žrtve ob nepravem času na nepravem mestu in umrejo, a to so izjeme, ki se jih žal ne da rešiti. Bi že bil čas, da nehajmo kriviti državo, ministre, da so oni krivi vsega. Seveda bi lahko država naredili več, a denar se izteka drugam. Tudi če zamenjamo desne, leve, sredinske nihče ne more čez noč narediti čudežev. Najprej je potrebno spremeniti mišljenja v glavah ljudi in ko bodo ti razmišljali bolj pametno bo vse lepše.

V letošnjem letu je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 665 voznikov motornih koles, od tega so le ti 421 prometnih nesreč tudi povzročili. V letošnjem letu je v prometnih nesrečah umrlo 19 voznikov motornih koles,141 je bilo hudo telesno poškodovanih in 310 lahko telesno poškodovanih.