Kultura parkiranja

X

Smo v svetu polnem vsega. Imamo kar želimo in še več. Toliko vsega, da je izbira že težaško delo in totalni miselni napor. Lahko sedimo doma in klikamo in čakamo poštarja. Kaj pa tisti, ki jim ni do tega brez osebnega stika? V avto in gasa, seveda. 

Živimo v svetu stavb, v svetu asfalta, v svetu črt in v svetu robnikov. Da nekateri ne zapravljajo energijo, se usedejo in zapeljejo pred vrata. Res? Ja, res. Pred vrata. Ker jih vidim, hudiče frdamane. Točno pred vrata se userjejo s tistimi njihovimi frdamanimi škatlami. Pardon za preklinjanje in pardon za vrata. Ta vrata so vrata trgovine, nakupovalnega centra, vrata … česarkoli si zamislite. In kaj je sedaj problem s temi vrati in škatlo pred njimi?

Problem je v tem, da tista škatla ne sodi pred vrata. Je kot sedlo na kravi, kot trobenta žabi in še marsikaj podobnega. Predvsem pa je pred vrati vedno nekaj narisanega, kar naj bi uporabljali oziroma tam parkirali nekateri, ki jim to pripada. Ne, ne gre za jehove priče niti za izganjalce hudiča ali male zelene možice. Gre za ljudi, ki jim tisti prostor pripada zaradi njihove omejitve gibanja. Že veste, za koga gre? Ne takoj pomisliti na slovenske fuzbalerje, no. 

Kaj predstavlja tisti stric v nekem napol narisanem krogu? Mogoče izgled nekoga, ko ga dobi Čak Noris? Ko bi vsaj prišel in tiste idiote, ki tam parkirajo in veselo odskakljajo po nakupih nabil, da bi res bili upravičeni do tistega prostega mesta. Ker drugače, kot idiot se res ne da reči nekomu, ki zasede parkirni prostor za invalide in je zdrav ter mobilen. Je takšen voznik slep? Ker, kako naj si drugače razlagam vrtenje volana med tiste rumene črte s simbolom nekoga na vozičku? Slep do konca ali neumen? Če je pripeljal do tam, mora nekaj videti. Vsaj cesto in ostala vozila. Je neumen? Ni. Sploh ni neumen. Ker je idiot. Oprostite mi idioti tega sveta. 

Naj bom milostljiv do tega idiota na parkirnem prostoru, ki ni njemu namenjen? Da se mu je zgodilo? Naj se mu zgodi v vašem stanovanju na vaši ženi. Boste še tako milostljivi? Da ni primerjava? Vprašajte nekoga, ki ne more hoditi, kako je njemu. Se mu zdi primerjava na mestu ali je bla bla bla? Verjetno je invalidu vseeno, ko čaka na prosto mesto, kjer je neka škatla, katere šofer je poskakujoče odšel po nakupih. Saj sedi in se ne bo utrudil. Tisti poskakujoči kupec je revež, ker ga noge bolijo od dolgega sprehoda po trgovinah in roke od vseh nakupov. Ko bi vsaj nebodigatreba invalid vstal in mu odprl vrata, da vse tiste nakupe varno zloži v avto. Ampak ne, tisti invalid samo sedi in nič ne naredi. Če ni to sramota, da mora utrujen človek s polnimi rokami mahati pod odbijačem, da se mu prtljažnik odpre. Saj je čisto nizek ta prtljažnik, naj mu pomaga tisti v vozičku. To bo pa ja dosegel. 

Brez veze, kajne. Saj je še veliko parkirnih mest okoli in okoli. Pa tudi voziček ima fajn namazane ležaje, da se lažje pelje čez celotno parkirišče. Koga sploh briga, da so parkirišča preozka, da bi invalid lahko do konca odprl vrata in postavil voziček poleg avta. Ker tista, z rumeno označena, so zelo široka. Da lahko idiot z zdravimi nogami tisto njegovo veliko rit lažje zatlači v trebuh svoje škatle. Da bi ga vsaj en postaven in temen od zadaj. Večkrat. Častim vstopnino za ogled te groteske. 

Boste še parkirali na mestu, rezerviranemu za nekoga, ki ga resnično potrebuje? Če ravno niste sado mazo manijak in komaj čakate Čaka Norisa, da vas predela v kepo nečesa ali si želite batino temnega in postavnega, potem boste naredili obvoz mimo tistih rumenih črt. Ker drugače si res zaslužite omenjeno dvojico. In to istočasno. Kajti, na svetu so ljudje, ki se ne morejo tako prosto sprehajati, kot se vi. So omejeni v gibanju in potrebujejo nekaj, kar vi res ne potrebujete. In ne potrebujejo okoli sebe idiote, ki bi jim grenili življenje s svojimi idiotskimi potezami in jim jemali še tisto malo, ki jim pripada. Ker vi, zdravi v nogah in invalidni v glavah, ki jim odžirate parkirne prostore, ste prvovrstni idioti. Da sem nesramen? Kaj ste pa vi, s škatlo na njihovem prostoru, z nogami v supergah in gasa v trgovino, preden vas kdo ujame? Idioti. Znate to sploh črkovati?