Smo balkanci?

X

Tistih norveških 1.200,00 € in del zgodbe z norveškim možem postave me je spodbodlo, da sem se malo zamislil nad našim balkanskim obnašanjem. Na prvi pogled se zdi, da so Skandinavci v prometu veliko bolj kulturni in prometno ozaveščeni kot podalpski “divjaki”.  Sploh niso živčni, ne prehitevajo preko polne črte, ne vozijo prehitro, sploh ne sedejo za volan v duhovno višjem stanju, … S temi ljudmi je nekaj narobe, ker tako se ne more obnašati noben “normalen” voznik. Ravna cesta, znak za omejitev na 70 km/h, ti hladni severnjaki pa mirno upoštevajo omejitev. Sedaj ne vem ali je to res vzgoja in prometna kultura ali pa se jim nikamor ne mudi. Mogoče je pa nekaj v zraku, da se tako obnašajo. Glede na njihov višji standard kot naše “štipendije” in njihove nižje kazni za morebitne prekrške kot naše “monaške” cene za vsakodnevne prekrške, bi si človek mislil, da bodo veselo kršili vse predpise in duhovne vrednote. Pa sploh ni tako. So pregovorno hladni in zadržani ter upoštevajo neke predpise brez, da bi se upirali ali spraševali, čemu je to potrebno. Ma jaz jih sploh ne razumem. Kdo sploh upošteva predpise in pri tem še ne zamudi na zmenek z enako mislečimi na kakšni klopci med najboljšimi ovinki ? Sami čudaki so ti severnjaki. 

Je pa pri nas lepše, ker lahko vozimo po svoje in nas ne utesnjujejo nepotrebni predpisi, nepotrebna prometna signalizacija in nepotrebna prometna kultura. Vsekakor se imamo lepše, kot ti zategnjeni severnjaki, saj lahko parkiramo točno pred vhod v trgovino, na označen parkirni prostor namenjen nekomu drugemu, lahko prehitevamo kjerkoli in kadarkoli, če se nam mudi pač pritisnemo na plin, ne kličemo taksija zaradi nekaj piv, …, uživamo v vožnji. In to na veliko. Barantanje je še ena taka naša posebnost, saj poskušamo vsako kazen za prekršek zmanjšati oziroma omiliti. Pravijo, da poskusiti ni greh. Ti severnjaki pa kar mirno požrejo tisti minus na svojem računu zaradi prekrška. Vsaj malo bi se lahko uprli in protestirali, da zakaj mora ravno on plačati kazen, naj jo raje njegov sosed ali pa tisti divjak, ki se ravno mimo pelje. Preveč se prepuščajo in preveč sklanjajo glavo. Kar nas naj pogledajo; v vsakem postopku je totalen upor. Še Matija Gubec bi bil zadovoljen. Ja, tako je pri nas. Zakaj bi dovolili, da nas nekdo ali nekaj omejuje pri vožnji po cesti, katere uporabo smo plačali pri registraciji. No ja, vsaj tisti, ki jo plačujejo ali plačujemo. Plačam cestnino, sedaj pa naj vozim, kot mi nekdo dirigira. Jok brate, odpade. Skozi naselje gasa do daske, ovinke sekati, zaradi manjše obrabe gume in prihranka pri času in gorivu, rdeča luč je samo obvestilo, da nam nekdo lahko seka smer vožnje, …. Vam rečem, smo v obljubljeni deželi. Je potrebno vzeti vajeti v svoje roke in izkoristiti vse danosti z vetrom v laseh. Pa čeprav so kasneje lepljivi od krvi. Ko j… te nordijce, tu smo mi glavni in vozimo kot znamo in upamo. Kar naj se kremžijo in zmrdujejo s tistimi ledenimi frisi, mi uživamo v vožnji vsak dan in vsako minuto. Saj ni važno, če se nas toliko in toliko razbije in pobije, glavno, da smo do tistega trenutka srečni in s kazalcem vrtljajev v rdečem območju. Kaj nam mar črte po cesti, kaj nam mar omejitve hitrosti, kaj nam mar mahanje javnega uslužbenca, …, mi smo svobodni in zadeti od adrenalina. 

Pravijo, da što je južnije, to je tužnije. Ne tužnije, bolj veselo, bolj po meri posameznika. Vsak lahko izkoristi naravne danosti v vsakem trenutku. To je svoboda, ne pa tista skandinavska množična histerija na upoštevanje družbenih predpisov in norm. Res smo lahko srečni, da se pri nas ne uvede skandinavski model. Kaj bi potem bili ? Morebiti ledene sveče na motorjih ? Doma bi bili, ker tako žalostni ne bi želeli med ljudi. Najboljše bi bilo, da bi kar prodali motorje in žalostno postopali med sebi enakimi. Zato pa moramo držati skupaj in ne pustiti, da nas zasužnji severnjaški srednji vek v obliki njihove prometne kulture. Kar naj imajo to njihovo kulturo, mi imamo svojo in jo ne damo.