Motoristi, ohladimo svoje glave!

X

Zaradi številnih omejevalnih ukrepov, povezanih s pojavom novega koronavirusa ter daljšim obdobjem stabilnega vremena, je ta želja v sončnih pomladnih dneh še toliko izrazitejša.

Pa vendarle je na mestu razmislek. Ali znamo željo po uživanju v vožnji motornega kolesa postaviti v kontekst trenutnih razmer in temu prilagoditi tudi način vožnje ter obnašanje v prometu? Ali razumemo, da je ta trenutek slovenski zdravstveni sistem postavljen pred popolnoma drugačne izzive in da poškodbe, ki jih povzročimo s svojo neodgovorno vožnjo, ta sistem še dodatno obremenjujejo?

Vožnje z motornim kolesom ni mogoče omejiti. Motorno kolo je prevozno sredstvo kot vsako drugo, motoristi pa povsem enakopravni udeleženci v prometu. Upravičeno pa lahko pričakujemo, da bodo motoristi poskrbeli, da bo njihova udeležba v prometu zaradi trenutnih razmer bistveno bolj odgovorna in zrela.

Agencija za varnost prometa kontinuirano objavlja ključna opozorila za varen začetek motoristične sezone. Vedno jih podpre tudi s preventivnimi sporočili. Vsem udeležencem v prometu, predvsem pa motoristom agencija predlaga, da jih vzamejo resno. Napotki in priporočila niso namenjeni samim sebi. Namenjeni so temu, da bomo na naših cestah varnejši vsi.

Motoristi. Umirimo svojo vožnjo. Umirimo svoja pričakovanja, po katerih moramo takoj nadoknaditi vse zamujene motoristične dni. Niti vozišče, niti motorno kolo, še manj pa naše sposobnosti, ne omogočajo enakega načina vožnje, kot je bil jeseni. Vozišče je hladno, hladne so pnevmatike. Vse to vpliva na optimalni oprijem.

Vroče so le naše glave. Ohladimo jih. Spretnosti in občutke za vožnjo motornega kolesa pridobivajmo postopoma. Vsi skupaj bomo zaradi tega varnejši. (policija.si)