Vzdrževanje vozila ali kako preživeti brez.

X

V teh časih in, seveda, tudi v prejšnjih, je in je bilo pomembno vozila ohranjati brezhibna, lepa in čista. Verjetno ni potrebno poudarjati zakaj, saj je to vsakomur jasno. Kako in na kakšen način pristopamo do tega, je pa nekaj, kar je vsakemu posamezniku drugače jasno. Kot recimo, zakaj je za nekoga črna barva barva in za nekoga mavrica vse življenje. 

Ni pa brezhibnost pomembna samo za tisti vsakoletni pregled, ampak predvsem za nas same in za vse tiste okoli nas in to celo leto. Torej, kontrola gum, svetil, zavor, tekočin in potem se zadeva že skoraj ustavi pri teh naših modernih zadevah. Lahko omenim še verigo, kjer je potrebno malo spreja, da je vse skupaj mastno in gladko tekoče in …, ups, napačen film. Ampak razumete poanto, na suho jo ni za nucati. Pa kakšno oko se lahko vrže na amortizerje. Tam pa more biti suho drsanje. Za ostalo je več ali manj zadolžen vaš izbrani mehanik. Je pa res, da je tudi mehanika potrebno izbrati tehtno in previdno. Zakaj že sami veste iz lastnih ali tujih izkušenj. Ampak, danes bo mehanik počival. 

Kontrola gum. Je dovolj brcanje? Enkrat, dvakrat? Zakaj brcanje? Ker zgledi vlečejo. Brca ali dve in guma je trda. Itak. Moto stručkoti na delu. Pravilno je priklopiti tisto črno kačo na ventilček gume in gledati številke. Ne veste, kaj pomenijo in kakšne morajo biti? Piše v servisni knjigi ali pa vam vaš zaupanja vreden mehanik pove, katere številke se morajo pokazati na displeju. In zapomnite si, vedno pred vožnjo, ko so gume hladne. Da se odpeljemo od doma s polnimi gumami in dobrim občutkom. Ker nikoli ne veste, kdo se potika okoli vašega motorja. Zato pred vožnjo.

Luči, po domače. In žmigavci po slovensko. Če jih sploh kdo uporablja. Brez veze zadeva, saj sami veste, kam greste. Štop lampa po naše in vaše. Saj menda veste, če zavirate. Koga briga, kaj stiskate. Je pa vseeno fajn, da vse to deluje, ko se pojavi tema in so vse krave črne. Da ne greste naravnost, namesto v ovinek in obratno. Zato, spet, pred vožnjo poglejte, če so vse žarnice ali kakorkoli se reče tem svetilnim elementom, na mestu in, če mogoče delujejo. Lahko pride kakšna miška in pregloda tiste žice tam okoli luči, da vam zagreni življenje v času po sončnem zahodu. Te miške znajo biti zelo hudobne. Torej, kontrola. Zaradi mišk. Da ne bo aaaaaaa iz ovinka. 

Zavore ali žlajfi. Je tako težko stisniti tisti dve zadevi pred vožnjo, da vidite, če je še kaj pritiska v sistemu? Težko, zelo težko. Ker zavore upočasnjujejo. In čas je denar. Blablabla. Stisnite pred vožnjo. Mogoče se kaj zgodi in gre ročica do ročaja ali stopalka do tal. Kaj pa sedaj? V jok pa na drevo, kaj pa drugega. Ja, poklicati bo treba. In to ne župnika ali frizerja, temveč mehanika. Da vidi, kdo ali kaj je šaril tam okoli s kakšnim izvijačem, nožem, sekiro ali podobnim primernim orodjem. Ker samo se to bolj težko pokvari. Ampak se lahko. Zato vedno pred vožnjo stisnite zavore, da preverite, če se boste ustavili pred oviro, semaforjem, …, ko bo to potrebno. Da ne bo kdo za vami spuščal krokodilje solze in čistil orodje ter pospravljal kakšne oljnate tekočine. 

Pa še tekočine. Šnops in ostalo je zaenkrat izvzeto. Tukaj mislim na tekočine potrebne za delovanje vašega vozila. Bencin poznate. Nalijete in vozite. Ko zmanjka, pardon, preden zmanjka, dotočite in spet vozite. Pa to ni edina tekočina, ki jo potrebuje vaše vozilo. Tukaj sta še olje in hladilna tekočina, katera je v skoraj vsakem motorju. Pa še ena tekočina je pomembna in se navezuje na prejšnji odstavek, zavorna tekočina. Če ste preverili zavore, ste verjetno tudi tisti posodici za vzorec vašega lulanja, če sta polni nečesa tekočega. Torej, olje. Boli hrbet? Pa naj se nekdo drugi skloni in pove, če je okence črno ali prozorno. Črno pomeni vožnjo, prozorno pešačenje do trgovine z olji. Ne bučno, da ne bo pomote. Zakaj pa hladilna tekočina? Da vam ne bo vroče, ko bo motor zakuhal brez tiste vode ali karkoli je že v hladilniku in tam po motorju. 
Še čista oziroma lepa, kakor komu, vozila je treba omeniti. Če so vsi tisti napotki iz prejšnjih odstavkih pokazatelj skrbnega in tudi varnega lastnika, bi omenil, da je čisto vozilo tudi varno vozilo. Ne razumete? Enostavno je. Lastnik skrbi za svoje vozilo in ga redno čisti. Po vožnji. Vedno. Zaradi varnosti. Koga? Njega samega. Da se mu kaj ne zgodi. Sem že opisal zgoraj,kaj se lahko zgodi, če ne kontroliramo teh par zadev. In, kako je to povezano s čiščenjem po vožnji? Da obrazložim, čiščenje je nastavitev in brisanje prstnih odtisov iz ogledal, brisanje sedeža, praznjenje kovčka ali kaj že imate, pospravljanje zadnjih tačk, dopolnjevanje, od prej preštetih, zalog tistih gumijastih zadev za preprečevanje, preverjanje gat, če so prav obrnjene in, če so sploh vaše, … Razumljivo sedaj? Čisto vozilo je tudi za mili mir, da sploh ne omenjam vašo varnost. Ker brezhibno vozilo je varno vozilo. Zato ga redno čistite in brišite. Da ne bodo miške žice glodale in se okoli ročic vrtele. Torej, čisto vozilo, varen voznik. Pa na telefon ne pozabite; očistite ga oziroma brišite in brišite. Vse za varnost.