Nova motoristična GPS navigacija GP-AR

Prišla je nova motoristična navigacija GP-AR, ki je »nadomestila« staro WayteQ xRider, ki sem jo s pridom uporabljal tri leta. Z njo sem prevozil veliko kilometrov in vedno je bila zanesljiva sopotnica. Ne spomnim se, da bi me kdaj pustila na cedilu. Na začetku motoristične poti sem se znašel v dilemi in se spraševal ali jo sploh potrebujem, morda bi bila dovolj kar navigacija na mobitelu, ali pa bi morda moral poseči po »originalni«  BMW-jevi navigaciji, za katero nisem bil prepričan ali je res toliko boljša od kitajske.

Pred nakupom prave motoristične navigacije sem se nekajkrat poslužil mobitelove navigacije, a največja težava, ki se je pojavljala, je bila poletna vročina, saj se je mobitel v etuiju preveč pregreval in samodejno varnostno izklapljal. Preteči je moralo kar nekaj časa, da se je mobitel ohladil in ponovno vklopil. Po prvi daljši poti sem se odločil za pravo motoristično navigacijo. Kot sem že napisal sem kolebal med originalno bmw-jevo in ne originalno. Od originalne bmw-jeve me je odvrnila cena, ki se mi je zdela absolutno predraga, kar pet krat dražja, verjetno pa ne pet krat boljša od kitajske. Po pregledanih testih na spletu, sem se odločil za nakup kitajske navigacije, ki je že imela prednaloženo kartografijo in odštel dobrih 130 evrov. Kartografijo sem lahko zaradi licenčne verzije letno posodabljal.

Pred tedni je prišla v Slovenijo nova navigacija GP-AR, kateri so namesto sistema Windows CE namestili Android. S tem so nam omogočili uporabnejši operacijski sistem, saj lahko dan danes večino programov kupimo ali brezplačno prenesemo iz Play Store. Druga izboljšava je večji zaslon za 0,7 palcev, kar v praksi pomeni za 17,7 milimetrov več diagonale. Zaradi večjega zaslona je preglednost boljša. Obljubljajo tudi več kontrasta. Baterija je od stare navigacije enkrat močnejša, ima štirikrat več RAM-a, novejši procesor in enkrat več notranjega spomina, ki se lahko še poveča z MikroSD kartico.

V primeru, da nas dobi dež, se nimamo česa bati, saj je navigacija vodotesna. Z novo navigacijo sem prevozil prvih 500 kilometrov in ugotovil dve pomanjkljivosti. Potrebujemo križni izvijač, da pridemo do spominske kartice ali mini USB priključka in da se naprava prižiga zelo dolgo. Stara se prižge v 6,2 sekundah in nova v 32,4 sekundah. Glede boljšega kontrasta ni videti izboljšav in v kolikor nam sije sonce direktno v zaslon,  je vidljivost zelo slaba.

Novo navigacijsko napravo se lahko poveže na domači Wi-Fi ali pa na mobitel. Kdor ima licenčni program Sygic in dokupljeni paket o zastojih v živo, bo lahko sedaj sproti spremljal vse zastoje, dela na cesti ali zapore cest. Seveda pri motorju to ni  problematika, a vseeno kdaj pa kdaj pride prav. Na spletu je veliko različnih programov, ponudnikov kartografije in s tem se lahko vsak posameznik odloči za sebi najbolj primerno.

Trenutno imam naložena dva licenčna programa iGo in Sygic. Prvi ima bolj pregledno kartografijo, a nima novic o prometu. Na zadnji poti sem po večini časa koristil kar kartografijo iGo, saj je po mojem mnenju bolj pregledna. Potrebno se bo še poigrati z nastavitvami, a z vsako daljšo potjo bo naprava bolj prilagojena mojim potrebam. Upam, da mi bo nova naprava prav tako dobro služila kot stara in ne bo kakšnih težav z Androidom. O upravičenosti nabave oz. menjave je v tem trenutku preuranjeno govoriti. To bo pokazal čas. Na koncu motoristične sezone bo lažje presoditi to malo investicijo v višini skoraj 190 evrov.